Tym razem przepis jest spełnieniem mojej zachcianki , razem z Carpikiem zaczęliśmy piec chleby , na początek z gotowych mieszanek aż w końcu chciałam żebyśmy zrobili własną ciabate , Carpik jako dobry tatuś zrobił nie chlebek a bułeczki do szkoły , prawdopodobnie dodał oliwki żebym miała porównanie do bułek z Biedronki , domowe są zdecydowanie smaczniejsze
Składniki
1kg mąki pszennej typ 650
20g drożdży
Kopiata łyżka soli
Pół cienkiego słoiczka oliwek (wodę z nich również można wykorzystać)
Oregano według uznania
Woda
Wykonanie
1.wsypujemy mąkę do miski , rozkruszyć drożdże i dodać do mąki , dodać sól , oregano i 600-700ml wody
Na początku lepiej dać troszkę mniej wody , bo ciasto musi być dość gęste , a jeśli będzie za gęste łatwo jest dolać.
2.ciasto wymieszać mikserem na wolnych obrotach , łapkami do mieszania (spirale) do uzyskania jednolitej konsystencji
3. Miskę przykryć szmatką i zostawić na 30 min w ciepłym miejscu
4. Po 30 min , dodajemy oliwki o ponownie mieszamy ciasto aż oliwki dobrze w nie wejdą
5. Formujemy bułeczki w małe wałeczki i układamy na blache pamiętając że urosną co najmniej dwukrotnie , zostawiają je w ciepłym miejscu na około 30 min do godziny czasu , zależnie od tego jak rosną
6 wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 min w temp 180°
7.po upieczeniu wyciągamy i cieszymy się domowym pieczywem bez konserwantów
8.SMACZNEGO!
Pozdrowienia dla Sheza i Voldiego :)
Przepraszam, że tak późno - ale ponoć lepiej później niż wcale ;)
OdpowiedzUsuńCiabatki wyglądają smakowicie i tylko żałuję, że jeszcze ich nie skosztowałam. Wiem już natomiast jak smakuje Wasz chlebek i chyba będę go zamawiać!!! Mniam mniam mniam... i duuużo słonecznika. Jednym słowem pycha. Buziaki i czekam na kolejne przepisiki.
Puchatka