środa, 3 czerwca 2015

Przepisy Według Carpika 03 Sorbet pomarańczowy z melisą

Zauważyliście chyba jakie nadeszły upały , mnie natomiast naszło na zrobienie sorbetu , najpierw miał być cytrynowy... ale jako że kobieta ma takie prawo... zmieniłam zdanie ^^ , sorbet został zrobiony z pomarańczy

Składniki które potrzebujemy to :

6 pomarańczy
200 ml wody
180 g cukru
listki świeżej melisy
Owoce 

Można po eksperymentować i dać mniej cukru (nam wyszedł słodki ale dobry )
Jak je zrobić ?
1.Jedną pomarańcze porządnie parzymy i obieramy cienko skórkę (Carpik się przez to pociął ...)Obieramy tylko pomarańczową część skórki bez wewnętrznej białej części tzw. albedo, gdyż jest ono gorzkie.
2.Do małego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Mieszamy i zagotujemy do rozpuszczenia się cukru. Do wrzącego syropu dodajemy skórkę z pomarańczy. gotujemy jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut.
3. Po upływie czasu wyjmujemy z syropu skórki pomarańczy i pozostawiamy do przestudzenia. Syrop cukrowy powinien lekko zgęstnieć.
4.Z pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy dokładnie z przestudzonym syropem.
5.Dodajemy drobno posiekaną melisę , tak przygotowaną mieszankę wlewamy do pojemniczka i kładziemy do zamrażarki , kiedy będą gotowe i zechcemy je zjeść , trzeba na około 10 minut wstawić je do lodówki , dzięki temu będzie można je pokroić :)
6.Jak będą gotowe , nakładamy sobie na talerzyki , posypujemy owocami i zajadamy ze smakiem :)

Życzę Smacznego :)
Pozdrowienia oczywiście śle Shezowi i Puchatce :)

2 komentarze:

  1. Niezła taka przekąska, aczkolwiek to nie moje typy :D
    Jednakże przepisy fajny, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mój typ jak najbardziej :) Oj chyba się kiedyś wproszę na takie słodkości. Tylko Carpika mi szkoda, znowu jakieś obrażenia :P
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń