A więc tak składniki które potrzebujecie na wykonanie tego dania to :
500g Mięsa mielonego
4 duże ziemniaki albo 6 małych
pieprz
przyprawa Kebab-Gyros
Bułka tarta
suchy chleb
mleko
świeże oregano
1 cebula (którą zapomniał dać Carpik )
2 Jajka
masło lub margaryna
Do podania proponujemy Sos słodko-kwaśny , najlepiej klopsy jeść z :
- Makaronem
- Ryżem
- Kaszą Gryczaną
Osobiście sądzę że najlepsze były z kaszą , ale to trzeba spróbować :)
1.Ziemniaki należy obrać i ugotować
2.Mięso przygotować jak na mielone (dla tych którzy nie wiedzą jak , instrukcja poniżej )
a)Chleb połamać na drobne kawałki do miseczki i zalać mlekiem
b)Mięso wrzucić do dużej miski , dodać dwa jajka , drobno posiekaną cebulę i rozmoczony chleb razem z mlekiem ,
c)mięso mieszać najlepiej dłonią im dłużej tym lepiej będzie smaczniejsze , żeby nie było za rzadkie dodawać bułkę tartą według uznania , wsypać przyprawę do Kebaba-Gyrosa , sól i posiekane oregano
3.Ziemniaki odcedzić i ugnieść z masłem lub margaryną , dodać pieprz dla smaku i dobrze wymieszać
4.Z ziemniaków robimy małe kulki (nam wyszły "małe") , następnie oklejamy je mięsem mielonym NIE ZA GRUBO! , obtaczamy bułką tartą i wrzucamy na gorący olej
5.Podsmażamy klopsy z każdej strony , ponieważ warstwa mięsa jest cienka , smażymy klopsy tak by nabrały koloru i nie myślimy o tym czy wyjdą surowe czy nie , bo przy cienkiej warstwie mięsa nie ma takiego ryzyka
6.Otwieramy słoik z sosem , wlewamy go do rondelka , słoik napełniamy wodą , zakręcamy . jak mówi Carpik , robimy "ugaczaka" , odkręcamy słoik i wlewamy do rondelka
7.Gotujemy wedle uznania : Kasze , Makaron lub ryż a klopsy tuż przed podaniem , gotujemy w sosie który przygotowaliśmy wcześniej
8. Na talerze nakładamy Makaron, ryż lub kasze , kładziemy klopsy i polewamy wszystko sosem
9.Delektujemy się :)
Poniżej dodaje zdjęcie klopsików jakie nam wyszły (na zdjęciu jest ich tylko tyle przez to jak nam smakowały :) na początku było ich 15 )
Kolejny post ukaże się jak znowu coś zmajstrujemy :)
Kocham gotować, więc na pewno będę musiał coś takiego sobie przygotować :D
OdpowiedzUsuńJa tutaj jeszcze widzę wariant z kanapką. Wystarczy, że ten kotlecik się odpowiednio przekroi, sałatka, warzywka (typu pomidor, ogórek, papryka) oraz sos według uznania :D
Chyba będę tu często gościć bo uwielbiam gotować i niestety uwielbiam tez jeść takie smakołyki. A z tego co widzę, kuchnia Carpika jest mniamniuśna. Ale żeby zapomnieć o cebulce... :)
OdpowiedzUsuńKlopsiki są zdecydowanie najlepsze z kaszą gryczaną, ale propozycja Sheza też wygląda na smakowitą. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, listek sałaty i soczysty pomidorek, najlepiej z przydomowego ogródka. A właśnie... jak tam sobotnie sadzenie pomidorków? Deszcz nie przeszkodził? ;P
Buziaki
Pomidorki posadzone , w środę dodam post z ich zdjęciem
Usuń